Krumpli lasagne – GoldenBurg
@noraspiration

@noraspiration receptje

Goldenburg

Krumpli lasagne

A lasagne egy igazi olasz nemzeti kincs, amely burgonyával készítve még különlegesebb, még laktatóbb, mint a hagyományos receptúra szerinti változata.

Hozzávalók:

4 személyre számolva
0.5 kg Goldenburg főzni való burgonya 1 üveg paradicsomszósz (320g) 1 bögre vöröslencse vagy 200gr szójagranulátum 1 ek fokhagymapor 1 ek őrölt kömény 1 ek oregánó Só, bors ízlés szerint Kevés olaj a tepsi kikenéséhez Besamel szósz 4 dl növényi tej 5 dkg margarin 5 dkg fehérliszt Só, bors, sörélesztőpehely ízlés szerint

Elkészítés:

Előkészítés: 20 perc
Elkészítés: 60 perc
Bonyolultság: 4/10

A krumplit megpuculjuk és hosszabb oldalán vékonyabb szeletekre vágjuk.

Először a vöröslencsével/szójagranulátummal kezdünk. Mindegy melyiket használjátok, mindkettővel finom lesz. Én szeretem nemcsak jól átmosni, hanem meg is főzni Vigyázzatok, mikor főzitek, mert könnyen kifut! Ha kész (forrástól számítva pár perc) jól átmosom és szűrőn kinyomkodom belőle a vizet. Ha kész a paradicsomszósszal és a fűszerekkel összekeverjük.

Egy másik serpenyőben a besamel szószhoz felmelegítjük a margarint. Ha elolvadt hozzáadjuk a lisztet, amit előzőleg átszitáltunk. Habverővel keverjük és fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet. Felhevítjük, figyeljük oda ne égjen. Ezután sózzuk, borsozzuk, ha extra sajtosságot szeretnétek tegyetek bele 3-5 ek. sörélesztőpelyhet is.

Kevés olajjal (nálam olíva) kikenünk egy nagyobb sütőtálat. Elkezünk rétegezni: paradicsomos ragu, besamel szósz és krumpli, majd ismét ragu, fehér szósz, krumpli és így tovább…

Ha kész, mehet a 200 fokos előmelegített sütőbe, fedővel a tetején, vagy takarjuk le alufóliával. Kb. 25-30 percig sütjük, míg a krumpli teljesen megpuhul. Ezután a maradék besamel szószt összekeverjük a reszelt vegán sajttal (opcionális) és a tetejére öntjük. Vissza a sütőbe még 10-15 percre és el is készült a mennyei finomság!