Patatas bravas aiolival és tükörtojással – GoldenBurg
@adriskitchen_official

@adriskitchen_official receptje

Goldenburg

Patatas bravas aiolival és tükörtojással

Sült burgonya salsával és aiolival – ez nem más, mint a spanyolok egyszerű egytálétele a PATATAS BRAVAS, ami tökéletes párosítás egy sorozat nézős estéhez.

Hozzávalók:

4 személyre számolva
2 kg Goldenburg salátához való burgonya 1 tk szódabikarbóna 50 ml olívaolaj 4 db tojás bors apróra vágott petrezselyem
Salsa Brava mártás: 1 ek olívaolaj 2 db paradicsom 150 g sűrített paradicsom 1 gerezd fokhagma 1 db vöröshagyma 1 kk cayenne paprika 2-3 csepp chili szósz 1 dl víz só, bors
Aioli szósz: 1 db tojássárgája 2 fej fokhagyma 2 ek friss citromlé 2 dl extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

Előkészítés: 30 perc
Elkészítés: 10 perc
Bonyolultság: 3/10

A burgonyát alaposan megmossuk, majd közepes kockákra vágjuk.
Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és 190 fokra elmelegített sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Ha kész egy tálba szedjük.

Egy serpenyőbe öntjük az olívaolajat, majd beleöntjük az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, pár percig keverjük. Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, a sűrített paradicsomot, a chili szószt és a fűszereket, az egészet felforraljuk. Csökkentsük a hőt, és pároljuk még 10 percig alacsony hőmérsékleten. Hagyjuk, hogy egy kissé lehűljön, majd botmixerre pürésítsük.

Az egész fej fokhagymákat félbevágjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük fejjel lefelé, meglocsoljuk olívaolajjal, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt puhára sütjük. Egy alsókéses aprítóba tesszük a tojássárgáját, a citromlével és felhabosítjuk. Ezután mehetnek bele a megtisztított fokhagymagerezdek, só, bors, és adagonként az olívaolaj, majd homogén állagúvá krémesítjük.

A tojásokból tükörtojást sütünk és a mártásokkal megcsúrgatott burgonya tetejére helyezzük, majd megszórjuk friss petrezselyemmel.