@gorbepalko receptje
Goldenburg
Barackos gombóc dióbundában
Gyermekkorunk egyik kedvenc finomsága a gombóc, amely szinte bármivel megtölthető. Ezúttal egy igazi nyári gyümölcsre esett a választás, a barackra!
Hozzávalók:
4 személyre számolva
1 kg Goldenburg főzni való burgonya 20 szem sárgabarack 5 ek porcukor 30 dkg liszt (+ a szóráshoz) 1 db tojás sárgája 10 dkg zsír 20 dkg dió 10 dkg cukorElkészítés:
Előkészítés: 25 perc
Elkészítés: 30 perc
Bonyolultság: 6/10
A barackokat félbevágjuk, és mindegyik közepébe teszünk egy kiskanál cukrot a mag helyére.
A krumplit kockára vágjuk, puhára főzzük sós vízben, majd jól lecsepegtetjük, gyúródeszkára borítjuk és még melegen összetörjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután megszórjuk liszttel és hozzáadjuk a tojássárgáját és a zsírt.
Összegyúrjuk, és ha kell még liszt, szórunk hozzá egy keveset (csak annyit, hogy a tészta összeálljon). Egy deszkát belisztezünk, a tésztát kettéválasztjuk. Először csak a felét nyújtjuk
ki, mert így könnyebb vele bánni. Közben egy nagy fazékban felteszünk vizet forrni.
A kinyújtott tésztát kockákra vágjuk, rátesszük a barackot és gombóccá formáljuk.
A forró vízbe rakjuk, majd amikor feljönnek a víz felszínére, további 2-3 percig főzzük, hogy a barack megfőjön benne.
A zsemlemorzsát a zsíron világosbarnára pirítjuk, majd összekeverjük az összetört dióval a cukorral, végül a morzsába forgatjuk a megfőtt gombócokat.