@agiiiiii receptje
Goldenburg
Burgonyás pogácsa
A baráti összejövetelek kötelező szereplője a burgonyás pogácsa, amely jól mutat a születésnapi asztalon, és az ünnepi teríték mellett is.
Hozzávalók:
4 személyre számolva
1 kg Goldenburg főzni való burgonya 1 kg búzaliszt 250 g margarin 300 g reszelt trappista sajt 50 g friss élesztő 1,5 dl tej 2 db közepes méretű tojás só ízlés szerint (kb. 50 g)Elkészítés:
Előkészítés: 25 perc
Elkészítés: 100 perc
Bonyolultság: 7/10
A krumplit sós vízben puhàra főzzük, majd összetörjük
Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt
A többi hozzávalót kimérjük egy nagy tálba és kicsit összedolgozzuk
Végül hozzáadjuk az élesztős tejet és összegyúrjuk a tésztát
Meleg helyen duplájára kelesztjük
Lisztezett munkafelületen kinyújtjuk kb 2 cm vastagra, majd egyszer simán, és
duplán behajtogatjuk
Behajtohatva 1 óráig pihenni hagyjuk, majd megint kinyújtjuk, kiszaggatjuk
Tepsibe tesszük a kiszaggatott korongokat, felvert tojással megkenjük
A tetejét megszórhatjuk magokkal vagy sajttal
5 percig 100 fokon kelesztjük a sütőben, majd (sütőtől függően) 12-15 perc
alatt aranybarnára sütjük